tisdag 21 september 2010

Hampaisolering

Hej alla läsare =]

Vi har just avslutat en intensiv byggomgång eftersom vi fick barnpassning nästan hela förra veckan - så nu är vi nästan helt klara med förrådet/verkstan! Vi fick också en grävmaskin till tomten som jämnat ut jordkullen som blev till när vi gjorde uppfarten. Det enda som kvarstår nu är att häfta fast lite insektsnät, bygga en enkel stupränna, klä in undersidan av taket (där det sticker ut) och till sist isolera och klä in väggarna och taket på insidan...

Det tog ett bra tag att komma fram till vilken typ av ekoisolering vi skulle ha. Efter att i princip ha bestämt att vi skulle köpa Vital-isolering på Bauhaus (träfiberisoleringsskivor från Finland) så tittade vi en gång till lite djupare för att se om det verkligen inte fanns något som var helt fritt från kemikalier. Nästan alla typer av isoleringsmaterial innehåller antingen någon form av brandskyddsmedel eller insektsgifter. Halmbalar som vi tänkt använda till dom större husen behöver inget sådant, men då behövs det att väggarna är minst 40cm tjocka, något som inte riktigt kändes aktuellt för en liten verkstad på 7 kvm...

Så till slut kom vi fram till att HAMPA varken behöver giftiga brandskyddsmedel eller insektsmedel! Det påminner tydligen i sin struktur mer om en mineral än en växt. En "naturens gullfiber" kanske man kan säga. Det är dock väldigt okänt i Sverige eftersom det varit olagligt att odla här fram till 2007 och den väletablerade isoleringsindustrin ser väl till att det hålls väldigt tyst om det.

Vi hittade trots allt en bonde alldeles nära här på Österlen som råkade ha några säckar över från skörden 2008! Så vi hyrde ett släp och åkte dit och köpte 160 kg tröskad hampa. Tyvärr var den inte sorterad - vid tröskningen blir det nämligen både mjuka fibrer och hårdare vedbitar ("skävor" heter dom traditionellt). Så vi fick stå och skaka bort skävorna i små korgar vi vikt ihop av hönsnät.

Mari skakar hampa.

Närbild på lågteknologiskt men högisolerande fluff

Det tog sammanlagt en hel arbetsdag att skaka genom dom två säckarna vilket resulterade i 45-50 kg "lösull", som precis räckte till att fylla golvet.

Det vita är kalk så mössen inte ska trivas alltför bra i vinter

Det finns nog bara kvar tillräckligt hos bonden för att isolera taket också, så vi har funderat på vad vi ska göra åt väggarna... Det går att köpa färdig hampalösull i Grästorp (som ligger långt upp i Västra Götaland) men då blir det mycket dyrare... Vi får väl se vad vi tar oss till.

Nästa gång vi skriver är vi klara med första byggnaden, sedan blir det antagligen byggpaus till våren...

2 kommentarer:

  1. "och den väletablerade isoleringsindustrin ser väl till att det hålls väldigt tyst om det"
    Haha! = )

    Men linisolering då? Vet ni om det är det flamskyddsmedel eller insektsmedel i den?

    Kram kram!!/Elin

    SvaraRadera
  2. Linisolering brukar visst ha ammoniumpolyfosfat tillsatt som brandhämmande medel, när vi läste om det så blev vi lite avtända...

    Vi läste lite om ämnet här:

    http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/isoleringen-klarar-eld-men-inte-vatten

    Kanske finns andra åsikter om kemikalien, men att det behövs en kemikalie överhuvudtaget är ju trist när det finns alternativ som inte kräver det!

    Kram från värmen =]
    Mari och Kim

    SvaraRadera